Постижение

Начало|Статии|Постижение

Как сифу Стефан Кунев стана първият официално сертифициран от Дейвид Питърсън Винг Чун учител по системата на грандмайстор Вонг Шун Люн в България.

текст: Асен Начев

 danmark-030-1Всичко започва преди около 6 години, когато след над 20 години тренировки и посещения на много семинари на майстори по Винг Чун, Стефан Кунев решава, че е дошъл момента да опита да се свърже и със сифу Дейвид Питърсън. Дотогава, той го знае, само като име на човек написал, няколко статии за стила. Стефан е заинтригуван най-вече от факта, че Дейвид е един от малкото неазиатски лични ученици на покойния грандмайстор Вонг Шун Люн, който владее китайски език, което му е дало възможност да бъде личен преводач на Вонг при неговите пътувания из Западния свят и Австралия.

Дейвид, който по това време живее в държавата континент, се съгласява при едно от гостуванията си в Европа до Великобритания където има няколко планувани семинара, да отдели 3 дни, да долети до София и да изнесе един и тук. Това става факт септември 2007 г. Семинарът е организиран в една от залите на спортен комплекс “Бонсист”, като темата му през първите два дни е Сю Ним Тао (първа форма). Последният трети ден в залата на клуб “Беймо” в Младост 3 е само за инструктори в българските Винг Чун клубове. Тогава сифу Питърсън им показва версиите на майстор Вонг на формите на дървеният манекен (Мук Ян Джинг) и тоягата (Лук Дим Буун Гван).

Впечатлен от уменията на българските практикуващи Винг Чун отново чрез посредничеството на Стефан Кунев, през 2008 г. Дейвид Питърсън пристига отново у нас и провежда втори двудневен семинар, като темата му този път е трета форма (Бю Джи). Две години по-късно (2010 г.) сифу пристига за трети път в България и провежда отново двудневен семинар за Чи Сау с една ръка (Дан Чи Сау).

През всичките си тези посещения в България, Дейвид Питърсън, който е приел Стефан Кунев за свой личен ученик, отделя време само за него, за да го запознае с най-дребните детайли, методология, логика, принципи и разбиране за Вонг Шун Люн Винг Чун.

Като достоен завършек на този процес на обучение, сифу Дейвид Питърсън решава да сертифицира Стефан Кунев за инструктор по системата на Вонг Шун Люн, с което го признава през цялата Вонг Шун Люн общност за второ поколение пряк ученик.

Първоначално идеята е, сертификатът да бъде връчен по време на Първата среща на Вонг Шун Люн Винг Чун обществото провела се през ноември 2012 г. в Куала Лумпур, Малайзия, където единствени представители на България, а и на клуб “Беймо” са Стефан Кунев и Галина Ангелова. Българският инструктор вече може и официално да се титулува – “сифу”, т.е. учител, носител на стила.

Поради изключително натоварената програма на тази среща, на която присъстват 8 лични ученици на грандмайстор Вонг и над 150 гости от цял свят, сифу Питърсън не успява да издаде и връчи официално сертификата на Стефан. Това се случи няколко месеца по-късно на семинар на Дейвид в Одензе, Дания през месец май 2013 г.

Решихме да питаме сифу Кунев, как се чувства той след това признание:

Какво е за теб връчването на този сертификат?

Еманацията на един 26-годишен труд. Започнах да тренирам бойни изкуства през 1987 г. Около 12-13 години вървях в една друга система на Винг Чун. Следващите 13 години бях във Вонг системата. Смених трима учители, посетих десетки семинари, прекарах стотици часове тренировки в залата, жертвах много и в емоционален и в материален план, средства, заради които съм лишавал себе си семейството си и това е резултата! Времето ще покаже дали си е струвало…

Какво значи да имаш сертификат, зад който седи авторитета на сифу Дейвид Питърсън?

Дейвид е от т. нар. последна генерация ученици на сифу Вонг. В същото време той е голям авторитет, не само защото знае китайски език и е можел да говори с учителя си без нуждата от преводач, а и защото последните години от живота му е бил непрекъснато с него по света като преводач и заедно през цялото това време са разисквали цялостната концепция и материя на Винг Чун. Ето защо самият Дейвид е много добре подготвен. Той също има над 20 години опит като преподавател, което допълнително му дава възможността да има подход, чрез който по чисто научен начин да доказва качествата на тази бойна система.

936656_10151584862672836_1464237232_n В Европа за момента, доколкото аз знам сме само двама официално сертифицирани ученици на сифу Дейвид Питърсън – аз и датчанина Мортен Ибсен. В цял свят сертифицираните от него са може би само трима. Още не знам къде е нашето място с Мортен в скоро създадена Асоциация на учениците на Вонг Шун Люн – Wong Shun Leung Students Association (WSLSA), защото тя тепърва ще се развива. Основната и идея е да обедини в един клан всички ученици на сифу Вонг от първа, втора и трета генерация. Школата по Винг Чун на клуб “Беймо” вече е член на тази асоциация.

Този сертификат значи ли, че вече си международно признат учител по Винг Чун? 

Не мога да кажа, че имам международно признание, защото още не съм канен и не съм водил семинари в чужбина. Най-нормалното нещо е, когато видиш даден учител и той ти хареса, да поискаш да потренираш с него. Смятам, че школите по бойни изкуства не трябва да бъдат запазена територия на даден учител. Ако някой хареса нещо у някой, най-добре е този човек да бъде поканен да предаде своите знания в друга школа. Така че очаквам такива покани в бъдеще.

Какво дава този сертификат на клуб “Беймо”?

Много неща. Първо – досега в България няма официално сертифициран учител по системата на сифу Вонг Шун Люн. У нас има официален представител на Нино Бернардо и двама представители на сифу Филип Байер, които също са ученици на Вонг, но аз съм единственият официално сертифициран учител по системата на сифу Вонг в Българи

Ти самият можеш ли вече да сертифицираш инструктори по Винг Чун?

Да, като официално признат учител в система на Вонг Шун Люн, мога да правя учители, но моето лично усещане към настоящия момент ми казва, че не съм достоен да сертифицирам такива, защото аз самият имам да извървя още много дълъг път във изучаването на Винг Чун. Ако някой е станал учител, това не го прави автоматично голям авторитет. Авторитетът се изгражда постепенно – с годините и натрупването на огромен опит.

За финал, какво би казал на всички самозванци, които се рекламират като сертифицирани лични ученици на кой ли не майстор по Винг Чун, а реално нямат никакво официално признание? 

Има толкова хора, които ламтят за пари и слава, че аз не мога да ги спра. Ако изоблича един самозванец, на негово място ще се появят нови двама. Ако изоблича и тях, ще се появят четирима, така че не мога да кажа нищо на такива хора. Просто няма никакъв смисъл.

Единственото, което има смисъл за мен е, че оттук насетне когато рекламираме клуб “Беймо” зад него вече стои авторитета на Дейвид Питърсън, на Международната асоциация на учениците на Вонг Шун Люн (WSLSA) и личният ми над 26-годишен опит като преподавател по бойни изкуства. Не на последно място и 10-годишнината от официалното създаване на клуб “Беймо”, макар че неформално той съществува от по отдавна. Всички тези неща събрани заедно потвърждават, че ние сме пазители на традицията на Винг Чун Кунг Фу и дават гаранция за качество, авторитет и автентичност на нашата школа!

[/fusion_text]
2017-08-14T22:24:30+00:00