Сифу Вонг Шун Люн

Начало|Галерия, История, Статии|Сифу Вонг Шун Люн

[singlepic id=1003 w=320 h=240 float=]

 

Биография на Вонг Шун Люн

(08.06.1935 – 28.01.1997 г.)

Вонг Шун Люн е роден на 08 юни1935 г. в Хонг Конг в семейството на потомствени лекари. Първончално дядо му, а в последствие и баща му бил известен лекар практикуващ традиционната китайска медицина. Баща му се казвал Вонг Кей Ят, благодарение на него още като младеж В                         онг Шун Люн получил отлично за времето си образование. Той показал завидни познания в областта на литературата, калиграфията и поезията. Вонг бил много адаптивна и търсеща личност и буйният му дух не се задоволил само с тези познания, а се насочил и към изучаването на бойните изкуства. Първоначално изучавал Тай Чи, а след това и бокс.

През 1954 г. Вонг Шун Люн се запознал с Ип Ман, който е велик майстор на бойното изкуство Винг Чун и започнал да тренира в неговата школа едноименния стил. Още през първите месеци направил силно впечатление на Ип Ман със своето постоянство и отдаденост към Винг Чун. През годините Вонг Шун Люн не само тренирал до пълно изтощаване в школата, но и постоянно учавствал в забранени улични схватки, т.н. свободни двубои(БЕЙМО) – провеждани по покриви на сгради, задни дворове или други потайни места в Хонг Конк. Така тренирайки усърдно и същевременно практивувайки постоянно в реални схватки своя Винг Чун не след дълго станал най-добрия ученик на Ип Ман. Осъвършенствал се до такава степен, че след много обсъждания с учителя си получил разрешение да направи някои малки промени с цел постигане на още по-голяма ефективност на стила.

[singlepic id=979 w=320 h=240 float=]

Ето защо благодарение на самородния си талант в уличните схватки провеждани през 60-те и 70-те години на XX в. във Хонг Конг и усвояването на Винг Чун до съвършенство от учителя си Ип Ман, още приживе Вонг Шун Люн заслужил прозвището Gong Sau Wong т.е. Кралят говорещ с ръцете си. Освен това Вонг Шун Люн е бил прочут и с факта, че на практика откакто усвоил Винг Чун нямал загубена битка, като в повечето случаи двубоите приключвали с до три удара. Имайки предвид и ръстта на Вонг Шун Люн от 167 см. и 55 кг. тегло, успехът в провежданите ожесточени схватки, без правила и предпазни средства се равнявал на героизъм и човешко съвършенство вплетени в едно.

Освен другите си положителни качества Вонг Шун Люн отлично владеел и умението да преподава Винг Чун, така че да го предаде в най – чистата му форма на своите достойни последователи. Това е факт, за който рядко се замисляме и оценяме, но той е основополагащ, защото без правилен подход и точно изградена система за трениране можеш да се луташ от школа в школа и никога да не се докоснеш до същността на даден стил, а също така и да се загуби от есенцията на самия стил и той да стане по-нееефективен, което за Винг Чун е недопустимо.

През годините Вонг Шун Люн посветил в стила множество хора, които след време се пръснали по цял свят. Един от най-известните, талантливи и упорити ученици, който се обучавал при него в продължение на 6 години е легендарния Брус Лий. Други известни във Винг Чун средите имена, които са минали през закалката на Вонг Шун Люн са хора като: Филип Баер, Гари Лам, Дейвид Питърсън и много други.

През годините Вонг Шун Люн хвърля изключително много усилия да популяризира Винг Чун. Обикаля по цял свят и изнася много семинари на които не пести сили и енергия. Заснемат се и редица клипове с практически упражнения и бойни сцени показващи детайли от самия стил, нещо което преди това никой не е смеел да покаже толкова открито. Така Вонг Шун Люн става един от основните виновци за популяризирането на стила Винг Чун в цял свят.

[singlepic id=980 w=320 h=240 float=]

Освен отличен практик Вонг Шун Люн имал своя теория как да се възприема стила Винг Чун, като смятал, че той е по скоро умение, отколкото изкуство. Вонг твърдял: „Ако А и Б трябва да се бият и Б е нокаутиран, то всеки разбира, че победител е А. Има победител, има и победен. Докато в музиката, вие можете да харесвате свиренето на китара на някого или да не го харесвате и това няма значение, тъй като това е изкуство вие не можете да докажете, че една картина или музикално парче са по-добри от други. В Кунг Фу обаче можете да докажете уменията си по неоспорим начин! Това е разликата… в другите изкуства, красотата може да е в очите на наблюдаващия, но в бойното изкуство единствения съдник е дали то върши работа или не”. Подобни изказвания звучат правдоподобно от устата на Вонг Шун Люн, който със сигурност има бойния опит, с който да подкрепи убежденията си.

На 28 януари 1997г. след 16 дни прекарани в кома Вонг Шун Люн завършва земния си път.

Днес не трябва никога да забравяме основната концепция на системата на Вонг Шун Люн Винг Чун, която той споделил пред Дейвид Питърсън – един от неговите добри ученици, а тя гласи: „Ако искаш да развиеш твоя Винг Чун трябва да запазиш една формула в мислите си – дали идеята, която искаш да развиеш го прави по-прост, по-директен и по-ефикасен!”.

2013-04-28T10:32:38+00:00