Последователността в обучението по Винг Чун

Начало|Статии|Последователността в обучението по Винг Чун

(Да се научим как да тренираме, да се бием и да победим)

От Сифу Бери Лий

Понякога си мисля, че опитвайки се да науча учениците си как да се бият е да се опитвам да прокарам камила през иглено ухо!!!

За да бъдеш добър боец е много по–трудно, но да се учиш как да се биеш, прилагайки принципите и заучените техники в клас, би било много по–лесно.

Казвам, че „би било по лесно“, защото изглежда, че през годините учениците идват и си заминават, и всеки остава със своя собствен подход към Винг Чун. Някои са естествени спортисти, други не са толкова надарени, но все пак се стараят с кучешка решителност и усилие. Много от учениците тренираха здраво, с ентусиазъм и посвещение. Някои от тях просто искаха да изглеждат добре, а други тренираха, защото искаха да кажат на приятелите си, че тренират бойно изкуство. Хората от последните две категории не се задържаха много, поради тази причина няма въобще да ги взимаме под внимание.

Всички обаче по време на тренировъчния процес се научиха, но не разбраха, разбраха, но не тренираха достатъчно, практикуваха достатъчно, но не разбраха правилно принципите и техниките на Винг Чун, които Сифу Вонг се опитваше с всички сили да им предаде.

Ключът към добрите тренировки във всяка една дисциплина е последователността.

За да бъдеш последователен, съществуват няколко неща, които винаги трябва да правиш:

1. Винаги слушай – наистина слушай, какво ти се казва, но и чувай какво ти се казва. Извикай го във въображението си, опитай се да го видиш да се случва и се концентрирай. Не се напрягай да създаваш нов Винг Чун. Не бъди „празноглав“.

2. Винаги гледай – съсредоточи се върху всеки минимален детайл, всяка подробност, която ти се казва или показва, само на теб или на целия клас. Ако не можеш да го видиш, премести се там, където ще можеш – не си закачен за пода. Аз съм абсолютно сигурен, че инструкторът ти ще бъде много по-щастлив да разбере, че искаш да видиш какво се случва, иначе си губи времето с теб. Ако не си го видял правилно, как ще го тренираш правилно? И когато дойде време за тренировка с партньор, ти ще му попречиш да приложи, каквото е видял, заради твоите грешки, както и на себе си, разбира се.

3. Винаги учи – можеш да учиш единствено, когато напълно разбираш какво се случва, така че задавай въпроси, когато нещо не ти е ясно, движи тялото и крайниците си, заедно с учителя си, когато той демонстрира, ако само това е начинът да научиш нещата точно. Не се заблуждавай, че си научил нещо, ако в действителност не си го разбрал.

4. Винаги разбирай – ако не си разбрал напълно какво се случва, задавай въпроси. Повярвай, винаги има хора, които не са разбрали нищо, но не задават въпроси, защото ги е страх. Винаги трябва да задаваш въпроси, ако не си разбрал нещо. Имай куража да се изправиш срещу себе си и срещу онези срещу теб, и да им задаваш въпроси. Защото тази самоувереност и честност са жизнено важни, за да се биеш и то да се биеш добре. Отделно е способността да учиш.

5. Винаги практикувай – не количеството да разбираш, учиш, наблюдаваш или слушаш, ще те направи добър боец, освен ако нямаш желанието да практикуваш и то да практикуваш добре. Мисли за това, което са ти показали и разбирай принципите отвъд техниките и след това практикувай, докато движенията не станат автоматични и докато вече не трябва да мислиш за това, какво правиш. Трябва да знаеш, че си правилен, както когато поднасяш вилицата към устата си или включваш скоростите на автомобила си.

Почувствай правилното движение, почувствай тялото си, когато е в грешна позиция по отношение на баланса, техниките, скоростта, силата, точността и т.н.

Не мисли …. чувствай.

И запомни, че ако практикуваш движения неправилно, всичко останало ще се насложи прогресивно грешно…

Грешките ви се наслагват много лесно една върху друга и ще откриете, че с времето става все по-трудно да поправите тези грешки…

„Защо?“… защото сте си загубили ценното време да практикувате грешни движения, като всичко, което е трябвало да направите още от самото начало е било да Слушате, Гледате, Разбирате и Научавате, преди да подходите към дневните си тренировки.

Както вече казах, последователността е ключът към добрата тренировка и трябва да бъдете дисциплиниран в подхода си към тренировките.

Ако сте уморен или не се чувствате добре, се опитайте да правите основните „упражнения“ или „удари“. Наблюдавайте внимателно практиката си и не игнорирайте онова, което тялото ви казва, но не оставяйте тялото си да диктува какво да правите. Бъдете силни и лесно ще надвиете умората и всички други лоши последици като скуката и това да искате да сте в някоя кръчма, вместо в залата.

Ако искате да се учите да се биете и как да победите (както казваше моят Сифу „Как ще се защитаваш, ако не можеш да се биеш и да побеждаваш?) то тогава трябва да тренирате всички Винг Чун движения. Не само онези, които най-много ви харесват или са ви най-лесни. Трябва да тренирате всички движения по всяко време. Това означава – в залата, вкъщи или по време на семинар.

Трябва да знаете и да разбирате уникалния тренировъчен аспект на Чи Сао и най – вече, да развиете специалното „чувство“, което Чи Сао ви предлага.

Това, обаче е друга тема. Прекалено огромна и сложна, за да продължим с нея сега. Все пак тук ще кажа, че ако двама мъже с еднакви физически и бойни умения се сбият, ще победи онзи с по-голямата Чи Сао практика.

Разбирай и практикувай целия Винг Чун и през цялото време и тогава ще се биеш, за да победиш и в крайна сметка ще победиш…

В заключение бих искал да благодаря на всички онези, които посетиха рождения ми ден, благодаря на всички онези, които подписаха картичката ми и на всички онези, които ми изпратиха съобщения.

Бих искал да кажа, че не физическите битки през годините, притока на адреналин или счупването на кости, нито потта от персоналните постижения или способността да превъзмогнеш невъзможните болки или рани. Нищо от горепосоченото не ми е донесло по-голямо удовлетворение от това да предам знанието на учениците си.

Битките на духа и егото, на координацията, на спомените и на решителността. Битките на ума над болката и скуката. Това е дълга дискусия.

Усмивката на задоволство и облекчение след приключването на дълга серия от упражнения.

Наблюдавайки учениците си и приятелите си да напредват и да постигат знания едновременно и във физически, и в опознавателен аспект ГОДИНА СЛЕД ГОДИНА, МЕ ПРАВИ ИСТИНСКИ ГОРД. И сега, след скорошното ми пътуване със Сифу Вонг Шун Люнг в Европа, Лондон, Хонг Конг, мога честно да заявя, че имаме най-добрия Винг Чун, който някога съм виждал.

Вие хора, сте бъдещето на Винг Чун…. практикувайте, бъдете силни по правилния начин… и най вече, НАКАРАЙТЕ ВИНГ ЧУН ДА РАБОТИ ЗА ВАС!!!

© 1996 Barry Lee Ving Tsun Martial Arts Academy

 

2012-03-09T11:35:17+00:00