Историята на Винг Чун Клуб "БЕЙМО"

Начало|История
История 2017-08-14T22:24:30+00:00

Малко повече детайли как, кога, от кой и защо е създаден Винг Чун Кунг Фу Клуб “БЕЙМО”

Винг Чун Кунг Фу Клуб “БЕЙМО” е учреден по инициатива на Стефан Кунев през 2002 г.
Клуб Беймо е създаден с идеята да развива и предава Винг Чун Кунг Фу по метода на сифу Вонг Шун Люн.
Учредители са М. Козлица (основател на Мико Кунг Фу), Б. Караиванов (клуб Да Мо), К. Михаилов (клуб Гонг сао Вонг) , Н. Печанов (клуб Шампионите) и Стефан Кунев.

Клубът е регистриран според действащото в България законодателство, член е на БФУШУ с лиценз от министерството на младежта и спорта.

От първото си посещение в страната през 2000 г. Миленко Козлица прави ежегодни семинари за да има по-преки наблюдения както върху инструкторите така и върху всички практикуващи. Обучението включва и ежегодни посещения в залите на Миленко Козлица в Сърбия и Австрия.
От 2007 инструкторите към клуб Беймо посещават семинари и на преки ученици на сифу Вонг Шун Люн. Това са австралиеца сифу Дейвид Питърсън, сифу Нино Бернардо, сифу Гари Лам (понастоящем живеещ и преподаващ в Лос Анджелис) и немсия специалист сифу Филип Байер.

Винг Чунг не е спорт. Много от бойните изкуства в днешно време се ориентират към спортните изяви, къде с цел популяризиране, къде от други комерсиални подбуди. Независимо поради каква причина това се случва, даденото бойно изкуство търпи немалко промени, както в технически, така и в концептуален план промени. За да се настрои на вълната на спортните изисквания, въпросното бойно изкуство прави редица компромиси с цялостната си същност като такова. Казано накратко: за да бъде спорт, бойното изкуство престава да бъде такова.

Въпреки това, през 2012 наши състезатели участваха на откритото републиканско първенство, където в конкуренцията на различни бойни изкуства завоюваха 2 златни и 3 сребърни медала. Успехът е значим и поради факта, че участие взеха само 4 състезатели. Техните успехи наредиха клуб Беймо на трето място-отборно. Същата година 5-ма наши състезатели участваха и на европейското открито и демонстративно първенство. Спечелиха 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал.

Винг Чунг Кунг Фу е бойно изкуство и се надявам, че чрез неговите майстори и техните ученици то ще продължи да съществува като такова.

Винг Чунг не е атрактивна бойна система. Макар да е рожба на китайската традиция в бойните изкуства, в тази система напълно липсват атрактивните и акробатични елементи. Спецификата на битката напълно изключва тези елементи. Всяка битка си поставя като основна цел неутрализирането на противника, елиминирането на опасността от интервенция върху собственото Ви здраве. При такива цели е изключено да се опитваме да изглеждаме атрактивни. Винг Чун се стреми да бъде опростен, кратък от гледна точка на действие и не на последно място – ефективен.

През 2012 бяха направени промени и в управителния съвет. С цел подобряване на работата в екип баха привлечени Димитър Петърчев – юрист и Асен Начев – журналист и IT специалист. Бяха освободени Б. Караиванов и Н.Печанов.

Към момента, клуб Беймо разполага с 3 зали. Една от тях е за масови посещения в групи, а останалите са предназначени за индивидуални занимания. Всяка от залите е оборудвана с всички уреди необходими за една пълноценна тренировка по Винг Чун.