сифу Стефан Кунев – Автобиография

Начало|Инструктори|сифу Стефан Кунев – Автобиография
сифу Стефан Кунев – Автобиография 2019-02-13T17:37:44+00:00

Сифу Стефан Кунев

Бойните изкуства ме намериха, а не аз тях. Преди години тренирах водна топка и бях добър – поне тренера така казваше. Но един ден ме сполетя травма, забравих за спорта, той не се интересуваше от мен… И така до един друг ден, когато съдбата ме срещна с необятния свят на бойните изкуства. Вече повече от 34 години практикувам кунг фу, а от тях 32 посветих на едно невероятно прагматично, логично и поне за мен красиво бойно изкуство – Винг Чун Кунг Фу.

Пътят не беше равен и широк, напротив, имаше много критични и в същото време важни моменти. Първо тренирах един вариант, после разновидност на същия този вариант, след това, като че ли щях да се откажа окончателно, после пък се увлякох по Джийт Кун До и Ескрима, но накрая намерих стилът, който ме изпълваше с чуството на удовлетвореност от това, че тренирам точно това, което искам. Но и тук нещата не бяха само цветя и рози. Намерих учител и нови приятели, и хора, които имаха същият, а де кажа и по-голям хъс за трениране, после пък загубих приятели, но намерих други. Оставих учител, за да опитам с друг, запознах се и с още… и така та чак до днес.

Може пък и да Ви заразя с моя ентусиазъм!!!

Роден съм на 09 Юни 1970 г. в гр София. Между десетата и петнадесетата си година тренирах водна топка – първоначално в “Левски Спартак”, а след разформирането на отбора преминах в “Локомотив София”. Стигнах до поста вратар на националния отбор – юноши младша възраст. Поради травма прекратих спортната си дейност. През 1985 г. за първи път се запознах с източните бойни изкуства благодарение на двама от преподавателите в моето училище .

Това са Коце Теодосиев и Цветан Убенов. Двамата по онова време, а и все още сe занимават с Тай чи (бокс на великия предел). През 1987 г. започнах сериозните си занимания с китайски бойни изкуства под ръководството на д-р Дорян Александров. В първите две години изучавах основно Винг Чун, Пакуа джан и Син и чуан. В групата, с която тренирах, лека полека започнаха да се оформят по-малки групи с интерес към конкретно бойно изкуство.
Така, заедно с Добрин Василев, Кирил Апостолов и други формирахме първата група в София, която се занимаваше с Винг Чун. През 1990 г. по покана на БФУШУ и след продължителна кореспонденция в България пристигна Люн Тинг (11 степен ВТ). Той е основател и главен инструктор на Люн Тинг Винг Тсун.

Във всеки турнир, в който взимахме участие, представителите на Винг Тсун печелеха безапелационно всички категории. През 1992 г. по време на семинар с Люн Тинг се проведе и изпит за майсторски степени. Добрин Василев – 2 степен, Николай Печанов – 1 степен, Стефан Кунев – 1 степен. 1994 г. е преломна за развитието на ВТ в България.

Първи семинар по Винг Тсун в България 1990г.

сифу Ник Смарт и Стефан Кунев – тренировка с лапи.

Охлаждането на взаимоотношенията между Люн Тинг и Ник Смарт (вече 6 степен ВТ) доведе до пренасочване на българските последователи на Винг Тсун към организацията на Ник Смарт и към практикуващи метода на сифу Вонг Шун Люн. През 1992 г. в България идва един от най-изявените ученици на сифу Вонг – Филип Байер. Правейки семинар в гр. Казанлък той поставя началото и на това направление в България.

Аз останах в организацията на Ник Смарт до 1998 г., когато е проведен и последния семинар. В семинара взе участие и Милан Просеница – съпредседател на организацията, която междувременно е приела абревиатурата “PRO-AM”.

Една част от бивши ми колеги се пренасочиха към Джийт Кун До, което е организирано под ръководството на Грандмайстор Любомир Йорданов(9-ти дан по Ескрима) и неговата организация – ИМАСТИ (Международен Институт за Бойни Изкуства и Специални Тактики).

През периода 1999-2002 г. взех участие в около двадесет семинара на ИМАСТИ в които има и гост инструктори – Ричард Бустило (ученик на Брус Лий) и Гокор Чевичан. В ИМАСТИ се изучават основно ДжКД, Ескрима, Граплинг, Бокс и Кикбокс.

Обучението е интегрирано и води до натрупването на умения в различните бойни изкуства, пречупени през призмата на ДжКД идеите. След около година занимания на вътрешен изпит(който включва демонстриране на умения във всички направления) станах инструктор в ИМАСТИ. Въпреки, че останах като действащ инструктор в ИМАСТИ до 2002 г., голямата ми страст е Винг Чун.

Първото официално представяне на Винг Чун по метода на сифу Вонг е през 1992 г. от сифу Филип Байер. В последвалите 8 години в България не идва никой от инструкторите на този метод. Едва през 2000 г.  пристигна  сифу Миленко Козлица.

Миленко Козлица е типичен представител на метода на сифу Вонг. Всеки принцип, всяко действие се проверява в максимално екстремна ситуация. Създадени са няколко клуба, а също така фукционират и по-малки неформални групи.

Винг Чун Кунг Фу Клуб “БЕЙМО” е учреден през 2000 г. Клубът е регистриран според действащото в България законодателство, член е на Българската Федерация по Кунг Фу и Тай Чи.

От първото си посещение в страната през 2000г. Милинко Козлица прави ежегодни семинари за да има по-преки наблюдения, както върху инструкторите така и върху всички практикуващи. Обучението включва и ежегодни посещения в залите на Миленко Козлица в Сърбия и Австрия.

През 2005 г. на семинари в България дойдоха и двама от европейските ученици на сифу Вонг Шун Люн – първо сифу Филип Байер, а два месеца след него и сифу Нино Бернардо. Взех участие в семинара с сифу Нино Бернардо. Моята цел беше да видя и сравня методите на преподаване на колкото се може повече хора тренирали при сифу Вонг Шун Люн.

През 2007 г. посетих международни семинари в Англия (водещ на семинара – сифу Дейвид Питърсън ) и остров Крит (с водещ – сифу Гари Лам ). През есента на същата година организирах първия семинар на сифу Дейвид Питърсън в България.

Следващите две години посетих и организирах още няколко семинара с Миленко Козлица и сифу Питърсън.

 

През 2010 представители на нашия клуб посетиха международен семинар в Хърватска, където водещ беше сифу Филип Байер. И сифу Филип, и хората посетили семинара останахме толкова доволни от това събитие, че в продължение на 10 месеца се организираха още 4 семинара.

През октомври 2012 присъствах на първата световна среща на Вонг Шун Люн Световното общество, което се проведе в Малайзия. След проведения двудневен семинар, прекарах две седмици в интензивни тренировъчни занимания с моя учител- сифу Дейвид Питърсън.

На 14 април 2013 година след положен изпит пред председателя на световната кунг фу и тай чи федерация г-н д-р Флориян Йорданоя ( 5 дуан ) защитих ниво на съдийска компетентност национален клас С ( това е най-ниското ниво в съдийската практика ). С това сложих начало на нова страница от моята кариера, като учител по Винг Чун.

През май 2013, на международен семинар в гр. Одензе – Дания, моят учител сифу Дейвид Питърсън ме удостои със званието сифу(думата има няколко значения, но в случая се превежда като учител). Малко по-късно клуб Беймо беше приет като пълноправен член на WSLSA (Вонг Шун Люн Студенти Асоциация). 

През август същата година започнах следдипломна квалификация към НСА ( Национална Спортна Академия ) – профил: треньор по Кунг Фу.

Същата година Световната Федерация  по традиционно Кунг Фу ми присъди 6-ти дуан ( дан ). По принцип във Винг Чун няма и не се присъждат степени за майсторство, но от няколко години в китайските бойни изкуства, по примера на японските, корейските и други бойни изкуства, има процес на приравняване на степените.

От 2014 до 2017 взех участие в няколко международни семинара в Италия, Дания, Малайзия и България.

През Ноември 2018 година на Unified World Champioships, провело се в Carrara Fiere Италия завоювах бронзов медал в дисциплината къси оръжия всички стилове – за майстори, а също и златен медал(световен шампион) в дисциплината Винг Чун Кунг Фу – за майстори.

Декември месец 2018 година Световната Федерация  по традиционно Кунг Фу ме удостои с титлата Дай сифу  7-ми дуан(дан).

Понастоящем се занимавам изключително с преподаване на Винг Чун в групите на клуб Беймо, а също така и с частни ученици. В свободното си време се отдавам на другите свои страсти – книги и нумизматиката.

Април 2012 – Кунг Фу опън турнир на България

Сертификати