сифу Дейвид Питърсън

Начало|Инструктори|сифу Дейвид Питърсън
сифу Дейвид Питърсън 2019-08-15T11:43:22+00:00

img_sifu_davidP

                     сифу Дейвид Питърсън

Започва да се занимава с китайски бойни изкуства през 1973 г. Става личен ученик на сифу Вонг Шун Люн след пътуване до Хонг Конг през 1983 г. Възпитаник е на Университета в Мелбърн, където завършва китайски език, а после го преподава над 20 години. Говори свободно както мандарински, така и кантонски диалект, което му помага в дълбочина да научи и разбере Винг Чун Кунг Фу системата.

Единствената цел на сифу Дейвид Питърсън е и до ден днешен е, да предава уменията, знанието и разбирането на Винг Чун, точно по начина, по който му е преподаден от грандмайстор Вонг. Винаги, когато сифу Вонг Шун Люн е провеждал семинари в Австралия, Дейвид e превеждал на своя учител.

Сифу Питърсън е основател и дългогодишен главен инструктор в “Мелбърнския клуб за китайски бойни изкуства”, където преподава по метода Вонг Шун Люн и е първият от само двамата оторизирани и квалифицирани инструктори по системата на Вонг в Австралия.

Пълноправен член е на световната “Вонг Шун Люн Уин Чун Асоциация за Бойни изкуства” и на базираната в Хонг Конг “Винг Чун Атлетическа Асоциация”, първото Винг Чун обединение създадено лично от Гранд майстор Ип Ман през 1967 г.

Сифу Питърсън е и единственият бял – член на Мелбърнското Китайско масонско общество – Chinese Masonic Society (CMS), както и известен танцьор на техния Lion Dance Team.

Той е и бивш председател осем поредни години на Федерацията на Австралийските Кунг-фу Организации (FAKO) и лицензиран треньор на Националната асоциация за сертифициране на треньори към австралийското правителство.

Сифу Дейвид е автор и на единствената книга на английски за Винг Чун: ‘Look Beyond the Pointing Finger: the Combat Philosophy of Wong Shun Leung’ (“Поглед отвъд сочещия пръст: Бойната философия на Вонг Шун Люн”), която вече има второ преработено и допълнено издание, в което има и няколко негови снимки от семинарите му в България.

По покана на Винг Чун Кунг Фу Клуб „Беймо”, Дейвид Питърсън досега е провел пет семинара София през 2007, 2008, 2010, 2013, а последният му през септември 2015 г. беше двоен, с което той реално преподаде лично на българските си ученици цялата система на Винг Чун по метода на Вонг Шун Люн. От 2013 г. сифу Дейвид Питърсън е и почетен главен инструктор и ментор на Винг Чун Кунг Фу Клуб „Беймо” България.

През 2011 г., Дейвид се премести да живее в град Серенбан, Малайзия. Там той основа своя нова школа – WSL Ving Tsun Combat Science – Малайзия, в която е главен инструктор. Школата вече има и клон в столицата Куала Лумпур, а сифу Дейвид обучи няколко местни инструктори.

Негови малайзийски ученици, участваха през 2012 г. в първия международния турнир по Винг Чун в Фошан, Китай (International Wing Chun competition „Ip Man Cup 2012“), където е роден, живял и работил гранд майстор Ип Ман. В града китайските власти са издигнали негов паметник, както и музей на стила Винг Чун. Една от стаите на музея-къща е посветена на приноса на сифу Дейвид Питърсън за каузата и разпространението на Винг Чун.

Сифу Дейвид е и един от главните организатори на Световна срещна на елита на Вонг Шун Люн клана (1st WSL Ving Tsun Kuen Hok Worldwide Fellowship Gathering Trailer), която се проведе през месец октомври 2012 г. в Куала Лумпур, Малайзия.

Последният проект на сифу Питърсън е набиране на средства за създаване на документален филм за живота и делото на неговия велик Учител – легендата на Винг Чун – гранд майстор Вонг Шун Люн – „Кралят, говорещ с ръцете си“.