Пеперудените ножове във Винг Чун

Начало|Статии|Пеперудените ножове във Винг Чун

(Източник: Internet Forum – www.insidetheweb.com

Публикувано на 01 Ноември 1998

ОТ Сифу Бери Лий

Отговорът на въпроса на Робърт Чу – „Защо компллектът пеперудени се различава според всеки човек?“ е: Вонг Шун Люн преподаваше само на хора, притежаващи умения, цялата форма с ножове. А Ип Ман я е преподавал дори на по – малко хора. Сифу често ми казваше, че ножовете са рядко практикувани в оригиналния порядък, който е бил установен преди години и че той дори по невнимание променял последователността през годините.

Всичките наистина велики Сифу във Винг Чун, осъзнавайки, че по – скоро ще попаднат в ситуация, в която ще им се наложи да използват ръцете си, прекарвали повече от ценното си време, отработвайки своите практики с ръцете. Най – важното нещо за ножовете е да знаеш и разбираш теорията и приложението зад всяко движение, а не да разчиташ на последователността или на група заучени движения.

Много често в началото, когато започнах да тренирам, преди 24 години, всеки казваше, че преди да започнеш да учиш ножовете, трябва да имаш перфектната техника с ръцете. Формата с ножовете във Винг Чун се основава на Винг Чун движенията с ръцете и като добавък има само няколко много съществени теоритични и практически различия и всъщност няма място за грешки, ако решите да използвате ножовете по който и начи да имате намерения. Когато се биете с ръце с някого, винаги ще бъдете ударен в даден момент, ще ви заболи временно, но ще съумеете да продължите да се биете, а можете и да бъдете ранен по – сериозно, но въпреки всичко пак бихте могли да се възстановите и да продължите да се биете отново. Когато се биете с ножове, вие се биете срещу опонент, който също има оръжие, а може би и две и тогава, дори да направите минимална грешка и движенията ви ако не са напълно координирани и напълно перфектно изпълнени, тогава може и да ви порежат. Можете да прокървите до смърт дори и от минимална рана, можете да умрете от инфекция, а най – лошият сценарий може да бъде, когато и двете ви ръце или червата ви останат да лежат на земята.

Въпреки че в днешно време нямаме тази възможност да използваме ножовете по начина, за който са били предвидени, ние все пак продължаваме да ги практикуваме и то така, че да ги използваме по същия начин. Защото есенцията на Винг Чун е да тренираш, за да победиш и в тази връзка практиката с оръжията не се различава по нищо от тази сентенция. Въпреки това веднъж след като придобиете умения със здрава практика и когато се научите как да използвате всяко движение правилно, ще установите, че можете да тренирате ножовете много по – малко, като през останалото време усъвършенствате останалия си Винг Чун. Започвайки изучаването на ножовете прекалено рано, преди все още да сте придобили баланс и конторл върху останалата част от тялото си, преди да придобиете изключително здрав кръст и почти „перфектни ръце“ – всичко това ще доведе до деградиране на техниките и неправилно приложение на вашите движения. Тежестта на всяко оръжие, ако се практикува докато мускулите ви се изморят, може да се отрази в отпадане на ръцете ви, деградация на баланса и контрола ви и в крайна сметка ще доведе до неправилни движения с ръцете.

Ако знаете и разбирате Винг Чун ножовете, ще знаете как и защо движенията с ножовете се различават от движенията с ръцете и ще установите защо тези ножове (особено ако те са с правилното тегло за битка срещу други хора с оръжия) могат лесно да ви извадят от центъра и да ви отворят ръцете до такава степен, че да сте винаги извън центъра. И това, ако започнете да практикувате ножовете прекалено рано.

Винаги казвам на всечки онези, които искат да учат ножовете да се запитат сами себе си доколко добри са в ръцете. „Можеш ли да координираш тялото си като едно цяло и наистина да извлечеш сила от кръста си? Можеш ли да почувстваш движението или все пак трябва да помислиш преди това какво всъщност правиш?“ Ако ръцете ви не са толкова добри, колкото биха могли да бъдат, то тогава забравете ножовете и се върнете обратно към яките тренировки, които ще направят така, че Вашият Винг Чун ще стане непобедим.

Има други полезни тренировъчни цели и за ножовете, и за тоягата, но не и преди вие да БЪДЕТЕ НАИСТИНА ГОТОВИ ДА ГИ ПРАКТИКУВАТЕ!!!

© Copyright 1998 BLVTMAA

2012-03-09T11:34:45+00:00