За стойката

Начало|Статии|За стойката

Сифу Бери Лий

Спортната медицина е една сравнително млада наука и по никакъв начин не притежава всички отговори. Всъщност, много може да се научи от бойните изкуства, които съществуват от доста време.

Често се стремим да преодолеем основните закони на физиката и все още можем да научим модерната медицина на нещо. Например стойката със завъртени навътре стъпала, ако се изпълнява правилно, е много вероятно да облекчи напрежението на гръбнака и да коригира много от проблемите на гърба, докато в същото време укрепва мускулите, които поддържат гръбнака. Тя укрепва глезените, краката и кръста. Кръста контролира генерирането на сила, посоката на силата и енергията, ъглите на атака и защита, поемането на удари, скоростта на стъпките ви, равновесието, центъра на гравитация, обръщането с лице и контрола на централната линия и още много, много неща. Не можете да си позволите да изгубите тази позиция, а ако го сторите, трябва да съумеете да я възстановите на мига.

Ако чувствате напрежение в колената, то със сигурност стоите неправилно. Не пренасяйте тежестта върху колената, в противен случай никога не ще успеете да стъпвате бързо, никога няма да използвате кръста си, за да ви изстреля напред. Всъщност, ще издадете движението си, когато пристъпвате назад и ще установите, че влачите крака си, когато пристъпвате напред. Когато стоите или ритате, центърът ви на гравитация ще бъде изместен и лесно ще бъдете подсечен с ритник по вашият преден или заден крак. Никога няма да можете да контролирате внезпното нападение на вашия опонент и често ще бъдете повалян на земята, вместо да успеете да отстъпите или лесно да промените посоката.

Стойката е предназначена да разпредели напрежението по ставите. Тези зони са лесно нараними от бързи смени на посоката, особено, когато сте под напрежение от опонент, който непрекъснато се стреми да ви извади от равновесие, с други думи, да ви отклони от целта, която атакувате. Това е форма на изометрична тренировка, която усилва сухожилията на колената и глезените, а съшо и мускулите в тези зони.

Ако не можете да задържите стойката със завъртени навътре стъпала продължително време, без да се изправите, тогава няма да можете да държите краката си правилно, когато стъпвате. Ще откриете центъра си за атака, ще влачите задния си крак и ритникът ви от всеки ъгъл ще бъде неестествен във всеки един момент, независимо дали стоите или сте в движение и още по-важно, често ще откривате, че кръста ви е неправилно позициониран. Ако вашият заден крак е неправилно поставен навън или навътре, един ритник по предния крак от дясно, ще повали и двата ви крака и ще изгубите центъра на равновесие в схватката.

Забележително е, как тази стойка със завъртени навътре стъпала, създава определено напрежение в краката, в най-важните зони на кръста и гърба и във вътрешните мускулни групи на коремната стена. Без това напрежение в глезените, ще бъде почти невъзможно да научите и да почувствате точното напрежение, необходимо за баланса и силата при тази стойка.

Моля ви да запомните, че оставям доста неща недоизказани. Стойката във Ving Tsun не е нормална поза на тялото. Ние прекарваме целият си живот стоейки и движейки се по друг начин. Мислите ли, че като стоите в тази поза за известно време всеки ден, или може би три пъти седмично на тренировка, тялото ви ще успее да „запомни” тази поза или да я възпроизведе мигновено при стреса и напрежението на реална бойна ситуация?

Често курсистите отделят само един час на тази стойка по време на тренировка, поради ангажименти в работата си и със семейството си, а също така желаят да научат и други неща. Това, което казвам е, че не може да бързате и прескачате една фундаментална и много важна част от вашето Ving Tsun обучение. Без корените, без основите, първият по-силен вятър ще повали дървото. От самото начало, чрез стоене продължително време в тази стойка, вие изграждате правилен баланс и контрол на тялото, способността да усещате и контролирате кръста си, а не кръста да контолира вас, способността да задържите правилната позиция на краката чрез трениране и обтягане на съответните зони. Вие учите основите на запазване на дистанция между стъпалата, посоката на пристъпване, основите за лесно естествено ритане, стойка, която няма да позволи краката ви да потънат, когато сте уморени. Способността да се обръщате с лице и да контролирате центъра си и принципа на Лат Сао и всичко, което Сиу Лим Тао ни учи, което е доста значително и т. н. …

И накрая, но много, много важно за мен, е нещо, което е пренебрегвано почти напълно в наши дни от повечето хора, които се обучават във Ving Tsun, особено тези, които тренират, за да се бият. Стоенете за много дълги периоди от време в тази стойка, изгражда силата на духа и тялото, което е комбинация, която много трудно може да бъде победена. Ако успеете да преодолеете периода, когато се установява скуката, преминете през парещата болка в краката и чувствителността в цялото тяло, която смразява и сковава съзнанието от болка, накрая наистина ще започнете да чувствате всичко, което тялото ви прави и наистина ще можете да го контролирате, а не то да контролира вас.

Ако волята ви не може да бъде пречупвана често, не можете да бъдете победен. Когато ръцете ви са толкова уморени, че не можете да ги държите изправени и тогава, когато един особено труден удар или ритник ви разтърсва умствено, а също и физически, ще откриете, че черпите енергия от резерви, които не подозирате, че притежавате и при това по един балансиран и контролиран начин, защото тялото автоматично знае какво се очаква от него. То е пригодено да задържа или да заема правилната поза, използвайки кръста без необходимостта от прекомерно усилие, защото вашето трениране е превърнало стойката в толкова естествено състояние, че заобикалящите мускули не трябва вече да се опитват да я задържат.

Видял съм много борби спечелени от силен дух, който просто не се огъва и много съвземания от почти сигурни загуби, поради инстинктивна реакция, и тяло, което автоматично заема стойка и запазва баланс.

Има много други аспекти на Ving Tsun, които включват пожизнено обучение и стойката на Сиу Лим Тао е само малка част, но без тази стойка няма Сиу Лим Тао. Без Сиу Лим Тао, няма Ving Tsun. Сиу Лим Тао не е бой, но е много по-важна стъпка, отколкото много хора вярват, не само заради вашето разбиране, но и за всичко, което ще бъдете накаран да правите в бъдеще.

Ако не отдадете на Сиу Лим Тао и стойката му времето, което заслужава, нищо друго няма да работи за вас с максимална ефективност. Вие никога няма наистина да разберете вашия Ving Tsun и всяко ново движение, ще бъде по-трудно за изпълнение. Може би вие никога няма да научите или разберете истинския Ving Tsun.

Статията е препечатана от:

The Stance

(Source: Internet Forum – www.insidetheweb.com

published on 05 October 1998)

За автора:

В началото на 70-те години сифу Бери Лий живял и тренирал през цялото време в Хонг Конг със сифу Вонг Шун Люн. Тези бурни и интензивни години той изкарал в усилени тренировки по петнадесет часа на ден седем дни в седмицата.

Сифу Вонг Шун Люн го наричал „Машината“ и „най – бързият с най – специалните познания” и „ако те удари никога не можеш да станеш“.

През това време сифу Бери Лий е имал много битки и предизвикателства и дори заплашващи живота му ситуации. В резултат на това, той придобива целия практичен опит, за да обучава на най – добрите тактики по време на бой.

Той продължил тренировките си със същата отдаденост и след този период, като продължил да тренира по седем часа на ден седем дни в седмицата, въпреки че през това време правел и кариера.

Сифу Бери Лий е бил инструктор на Полицията, охранителни фирми и Военни части, както и на други специализирани групи. Освен това дообогатил опита си в битките, преподавайки едновременно в Австралия и Европа по време на семинари и специални групи по винг чун. Поради тази причина той едновременно е много добър учител и боец , което е рядък феномен в цялата история на бойните изкуства.

2012-03-09T11:33:51+00:00